Skip to main content

Over het bos

Regelgeving en toezicht

Loslopende honden

De hond moet standaard aangelijnd zijn tenzij dit nadrukkelijk anders aangegeven is. Veel mensen nemen het niet zo nauw met deze regel en Rob kan verbaliserend optreden. Veel mensen weten niet dat honden geen schijn van kans hebben tegen een zwijn en ander wild juist tot de dood toe door een hond kan worden opgejaagd.

Afval dumpen

Nog steeds wordt er afval gedumpt in het bos. Vaak grof huisvuil zoals meubels, maar ook een karretje zand is uit den boze. Afval recyclen kan in Apeldoorn aan de Aruba en kost inderdaad geld. Mensen produceren veel afval en moeten zich bewust zijn van de consequenties. Dumpen in het bos is vanzelfsprekend verboden en wanneer Rob iemand op heterdaad betrapt vallen de sancties vele malen hoger uit dan de kosten aan voor de milieustraat!

Samen genieten van het bos

Het bos biedt ruimte voor ontspanning. Wandelaars en fietsers moeten rekening met elkaar houden. De vaste ATB (mountain-bike) route van Apeldoorn loopt langs een aantal percelen van de VB, maar ook op die paden geldt dat deze niet alleen van de fietser zijn. ATB-ers zijn creatief met routes, maar enorme liefhebbers van het bos. De snelheidsverschillen tussen wandelaars en fietsers worden vooral door de wandelaars als groot ervaren. Plaatselijke mountainbike clubs drukken hun leden op het hart te vertragen in de buurt van wandelaars en hun aankomst kenbaar te maken. Toch zien we ook wandelaars die niet automatisch wat aan de kant gaan en eerst omkijken om vervolgens toch midden op het pad te blijven lopen. Lieve mensen, het bos is van ons allemaal, houd rekening met elkaar dan houden we het het gezellig en leuk! 

Gemotoriseerd verkeer

Het spreekt voor zich dat bromfietsen, scooters en motoren niet zijn toegestaan op de percelen, maar ook voor veel paden geldt dat hier geen ruimte is voor gemotoriseerd verkeer. Om bij uw perceel te komen tbv onderhoud kunt uw auto meenemen, maar voor langere tijd parkeren is verboden. Plaats een briefje achter de ruit met uw contactgegevens en voor welk perceel u aan het werk bent zodat Rob kan zien dat de auto bij een perceel hoort anders volgt er een mogelijk verbaal.

Recreëren in het bos

Op de meeste percelen van onze leden mag overdag in het bos worden gerecreëerd. Na zonsondergang is het bos voor mensen verboden terrein. Dus ook een nachtje camperen is niet toegestaan. 

De natuur plunderen

Alleen kijken!

Iedereen mag genieten van het bos, maar er zijn altijd mensen die daar wat anders onder verstaan en diverse planten, bloemen en andere schatten van de natuur mee naar huis willen nemen. Ook paddestoelen plukken is niet toegestaan. Bovendien niet geheel ongevaarlijk aangezien veel soorten giftig zijn.


Actueel

Voortgang revitalisering 2023-2024

2024

Na het maken van ruimtes in de percelen, wordt er nu volop gepland en het jonge plantgoed beschermd met rasters. Conform de proeflocatie zal er gewerkt worden met een mix van kokers, rasters, maar ook onbeschermd plantgoed.

Pas op met commerciële bosgrond bedrijven!

2023

Bij de VB zien we steeds meer interesse voor bos. Er zijn commerciele organisaties actief die onze leden benaderen om hun grond te kopen. Dringend advies van het bestuur om hier terughoudend mee te zijn. Het ondermijnt de vereniging en haar collectieven, maar het zorgt ook voor een onbeheerbare situatie. De organisaties kopen de grond en splitsen de percelen in kleinere stukken om deze vervolgens weer voor veel hogere prijzen te verkopen. De toezicht- en beheerkosten van de kleinere percelen zijn onevenredig hoger. Ook komt het voor dat een aanzienlijk deel van de houtopstand gekapt wordt en het perceel vervolgens weer opnieuw te koop wordt aangeboden. Dit is lucratieve handel die niet past bij de normen van de VB. Als een VB lid zijn/haar perceel wenst te verkopen, dan kunt u zicht het beste wenden tot de vereniging via het contactformulier- cq de contactgegevens op de site.

Oefeningen van de brandweer

2022

Bij de brandweer denken we al snel aan brand en zeker ook in de zomer van 2022 een heel actueel gevaar. De brandweer helpt ons echter ook bij andere calamiteiten die direct gevaar kunnen opleveren voor de omgeving. De oefening aan de Berg en Dalweg thv de Oostweg, is goed verlopen. De hoofdpaden zijn voldoende toegankelijk bevonden. De breedte van de wagens is indrukwekkend!

Nieuwe paden!

Meer betrokkenheid bij de vereniging en het bos

Onze vereniging kent veel leden die vanaf de oprichting betrokken zijn. Ondanks periodieke bijeenkomsten en de nodige lezingen over het bos, is er vergrijzing van het ledenbestand. Om diverse redenen is het belangrijk het ledenbestand op pijl te houden en hiervoor zijn de motieven vanuit de collectieve voorzieningen niet voldoende. Een belangrijk aspect is het beheer van de opstand van de eigendommen. Bomen op de kaart is een initiatief van Jeroen Heindijk. Deze stichting heeft als doel om bomen binnen en buiten het stedelijk gebied vast te leggen op de kaart. Dus groepen van bomen, maar ook een enkele boom. Voor de VB biedt het de leden de mogelijkheid om hun opstand tot op boomniveau digitaal in kaart te brengen en zo de ontwikkeling te volgen. Meer interactie met het bos dus, wat ook de aansluiting bij de nieuwe generaties gaat verbeteren. Er lopen al wat proeven met enkele leden en op de ALV in maart 2022 zal zit verder worden toegelicht. De (mobiele) app voor het beheren van bomen op de kaart is in ontwikkeling en vind je hier.

Boslessen

Twaalf boslessen voor inzicht in bosbeheer

Om bosbeheer te begrijpen is het nodig besef te hebben van twee fenomenen: de jaarlijkse groei van bomen en de concurrentie tussen de bomen onderling. Een bosbeheerder stuurt in deze natuurlijke processen - vooral door bomen om te zagen. Dat zagen kent twee vormen: bos uitdunnen of bos verjongen. Bij dunnen wordt groeiruimte gemaakt voor favoriete bomen, bij verjongen gaat het om ruimte maken voor nieuw bos. Achter de keuze welke bomen of welk stuk bos om te zagen gaan serieuze afwegingen schuil. Twaalf boslessen geeft inzicht in de afwegingen die een bosbeheerder daarbij maakt in de context van het Nederlandse en Vlaamse bos.

De droogte van 2018 laat zijn sporen na

Mei 2019: Stand van het bos

Nu de meeste loofbomen weer in blad staan, en ook de lariks weer frisgroen uitloopt, kunnen we in het bos een voorzichtige balans opmaken van de gevolgen van de droogte van 2018. Een belangrijke vraag die ons bezighoudt, is of de droogte van 2018 nog meer schade heeft veroorzaakt dan dat we vorig jaar al zagen. Toen zagen we vooral grootschalige sterfte bij fijnspar, en individueel uitval bij andere soorten. Met de wetenschap dat het grondwaterniveau niet het peil heeft bereikt van voorgaande jaren, en de opnieuw optredende droogte, is Bosgroep Midden Nederland in het bos gedoken. Met name de Letterzetter, een kever, heeft voordeel bij de kwijnende bomen en laat zijn sporen na. Hier vindt u het complete artikel.

Voedsel uit het bos

Oktober 2018: Nieuwe paden Veluwse Bosgroepen

Uit de ALV van juni 2018 is naar voren gekomen dat de bestaande hout exploitatie vorm niet voldoende rendement (meer) oplevert. Het investeringspad van verjonging op basis van verjongingsvlakken biedt te weinig zicht op de gewenste verbetering. Door handelen van de mens is de biodiversiteit in het bos afgenomen. Een studiegroep is gestart met een haalbaarheidsonderzoek om bos als bron van voedsel te kunnen gebruiken. Ook voor de VB zijn dit interessante ontwikkelingen om mee te nemen in het behoud van de vereniging.  

Herplanten

April 2018: Verjongen van het bos

De Veluwse Bosgroepen hebben hun percelen verspreid over een groot gebied op de Veluwe. Hierdoor is het lastig om het bos efficiënt te beheren. Diverse percelen hebben een hele schrale opstand die naast de subsidie niet meer kunnen bijdragen tot aanvullende inkomsten voor het onderhouden en verzekeren van de andere percelen van de leden. Daarom is vorig jaar besloten om een deel van de reserves van de vereniging aan te spreken om verjongingsvlakken aan te brengen en opnieuw te gaan planten. Zaterdag 14 april 2018 is het eerste perceel uitgevoerd. 


Links