Skip to main content

Veelgestelde vragen

Wat kost het lidmaatschap van de Veluwse Bosgroepen?

Het lidmaatschap van de VB kost u tot op heden niets, de kosten voor de coördinatie en beheer worden betaald uit de houtopbrengsten en de Subsidieregeling Natuurbeheer. Voorwaarde voor deze regeling is dat de deelnemende bossen zijn opengesteld voor wandelaars.

Wat doen de Veluwse Bosgroepen voor mij?

Door een team van specialisten worden de bosopstanden beheerd, wordt toezicht uitgeoefend en zijn de bosopstanden verzekerd tegen bosbrand. Daarnaast geldt er voor de leden met bospercelen binnen de gemeente Apeldoorn kwijtschelding van de WOZ

Geldt de kwijtschelding van de WOZ voor leden van de VB in alle gemeenten?

Nee jammer genoeg niet, alleen voor de leden met bospercelen binnen de gemeente Apeldoorn.

Ik krijg toch een aanslag van de gemeente, wat moet ik nu doen ?

Bezwaar maken binnen de gestelde termijn en een kopie van de “lijst van bijhouding” meesturen. Dit formulier krijgt u jaarlijks als bevestiging van uw lidmaatschap. Neem anders contact op met het secretariaat.

Wat mag ik wel en wat mag ik niet op mijn bosperceel ?

Tussen zonsopgang en zonsondergang heeft u vrij toegang op uw perceel. Door de gemeente is het verboden om kampeermiddelen te plaatsen. U mag dus van de gemeente niet kamperen op uw eigen perceel. Het is zeer onwaarschijnlijk dat er op termijn nog bebouwing of en andere bestemming dan bos op de percelen zal rusten.

U mag zelf in uw eigen bos werken, commerciële oogst van hout is echter voorbehouden aan de vereniging. Eigen werkzaamheid als bestrijding Prunus en brandhout zagen voor eigen gebruik is geen probleem.

Moet ik houtoogst op mijn bosperceel toestaan?

Ja in principe wel. De coördinatie, het toezicht, de bosbrandverzekering en alle andere verenigingszaken kosten geld. Voor een deel is dit geld afkomstig van de openstelling-subsidie en voor een deel uit houtopbrengsten. Voor het dunnen van het bos geldt de basisreel dat 1ha jaarlijks plm 4m3 aanwas oplevert. Dit is echter een gemiddelde en in het kader van ons 'multifunctioneel bos beleid' is het aan te raden om niet zelf zomaar te gaan oogsten. Het dunnen is een middel voor actief beheer.

Er zijn bomen gemarkeerd in het bos, door wie en waarom?

Om voor de houtkoper duidelijk te maken welke bomen er verkocht zijn geven we dat aan met verfstippen/strepen. De bosgroep gebruikt daarbij altijd een rood/roze fluorescerende verf, meestal aan drie zijden van de boom zichtbaar. Blauwe verf wordt gebruikt om toekomstbomen aan te wijzen. Pijlen en strepen kunnen door de bosaannemer gebruikt worden om zaken te markeren.

Bij de uitvoering van werk kunt u rood/wit schriklint aantreffen. In verband met de Flora en Faunawet worden te sparen elementen aangegeven. U moet daarbij denken aan Dassenburchten, nest- en horstbomen, mierenhopen en holle bomen.

Wat kan ik voor schade verwachten na een dunning?

Direct na de werkzaamheden ziet het bos er altijd enigszins gehavend uit. Overal liggen takken en naalden. Bandensporen van de machines lijken kriskras door het bos te lopen. Voor veel mensen ziet het er bos er direct na het werk “niet uit”. Na een jaar valt er weinig meer te zien van de schade en valt het op dat het bos zich in het kronendak beter gaat ontwikkelen.

Mag ik zelf ook hout oogsten uit mijn eigen bos?

Niet voor commerciële doeleinden. Maar als u zelf voor eigen gebruik brandhout wilt zagen of de Prunus te lijf wilt gaan, dan kan dat vanzelfsprekend. Als u dat in overleg met de Bosgroep doet kunnen we wellicht de te vellen bomen voro u aanwijzen en advies geven over werkzaamheden.

Wat is Prunus en wat is er zo vervelend aan?

Met Prunus wordt Amerikaanse vogelkers bedoelt, een soort die aan het begin van de vorige eeuw in ons land geïntroduceerd is om voor een goede strooiselvoorziening te zorgen op de arme zandgronden. Jammer genoeg gedraagt deze soort zich zeer agressief en verjongt deze soort zich zo snel dat er geen ruimte meer overblijft voor andere soorten.

De soort kan zich laag op laag ontwikkelen waardoor er geen ruimte meer is voor van nature voorkomende soorten.

Om die reden wordt de vogelkers bestreden. De bestrijding van vogelkers is echter zeer kostbaar en tijdrovend. Het zaad van vogelkers blijft wel 4-5 jaar kiemkrachtig, de bessen worden zowel door zaadval als door vogels verspreid.

Hoe is het toezicht op de percelen van de VB geregeld?

Op de terreinen van de VB wordt toezicht uitgeoefend door buitengewone opsporingsambtenaren, ofwel BOA’s. Door de meeste mensen jachtopzichter of boswachter genoemd vanwege het groene pak. Voor de Veluwse Bosgroepen is dit Rob Kremer. Rob is bevoegd om verbalen uit te schrijven en staat bij calamiteiten in direct contact met de Politie.

Het nut van toezicht bij de Veluwsche bosgroepen komt vooral tot uiting bij gevallen van illegale vuilstortingen, stroperij, loslopende honden en vernielingen.

De kosten voor het toezicht worden bekostigd uit de algemene middelen van de vereniging.

Wat is de huidige waarde van bosgrond?

Dat hangt van veel factoren af zoals opstand, ligging, toegang, etc. Neem contact op met het secretariaat om hulp te krijgen bij de waardebepaling

Ik wil mijn bosgrond verkopen, hoe pak ik dat aan?

Meld u zich bij het secretariaat van de Bosgroep. Wij proberen dan of uw (bos)buren of andere leden wellicht belangstelling hebben voor uw perceel.